Alexandra Edebo 5:a i totala världscupen i skicross

I lördags var det dags för världscupfinal i skicross i Schweiziska Veysonnaz. Tre svenska åkare hade lyckats kvala till finalen, Sandra Näslund, David Mobärg och klubbens Alexandra Edebo.

Första träningsdagen blåste tyvärr bort för damerna som bara hann genomföra ett halvt åk i banan. På fredagen var det istället strålande sol och vindstilla, och träningen genomfördes utan problem.

Coronaviruset orsakade en hel del oro under senare delen av veckan, med stängda gränser, karantäner mm. Österrikes lag tvingades åka hem i förtid för att säkra att de skulle ta sig hem. Vid lunchtid på fredagen tog tävlingsledningen efter noggrant övervägande beslut om att köra tävlingen. Det enda som skulle kunna stoppa tävlingen var, enligt FIS Director JP Baralo, ett beslut på regeringsnivå. Det beslutet kom tyvärr – sent på fredag eftermiddag beslutade Schweiz regering att med omedelbar verkan stänga samtliga skidorter i landet. Det var bara att packa ihop och bege sig hemåt.

Alexandra Edebo slutade 5:a i den totala världscupen, vilket får anses vara ett mycket fint resultat. Efter förra säsongens långa skadeperiod har hon kommit tillbaka ännu starkare, och hennes första riktiga världscupsäsong kunde knappast ha gått bättre. Hon har haft en fantastisk säsong, med sin första pallplats i världscupen, en 3:e plats i Megeve!  Flera fina placeringar utöver pallplatsen ledde till en 5:e-plats i totalen.

Det var naturligtvis tråkigt att säsongen fick ett så snöpligt avslut med inställda tävlingar, men det är i sammanhanget ett litet problem och nu gäller det att blicka fram mot nästa säsong.

Sandra Näslund vann den totala världscupen, dock utan den sista fighten med Fanny Smith. Det hade blivit en spännande batalj mellan dessa två i finalen – Sandra hade inte säkrat totalen inför sista tävlingen. Det är andra gången Sandra tar hem totala världscupen, senast var det 2018.

Text: Marie-Therese Edebo
Foto: Tyler Wallasch