Alexandra Edebo gör personbästa i världscupen

Världscup-premiären i Skicross i Val Thorens bjöd på riktig underhållning i helgen med tuffa heat, vågade omkörningar, uråkningar, och en hel del överraskningar på prispallen.

Sveriges suveräna Sandra Näslund vann första tävlingen och blev 2: a andra dagen, vilket ger henne ledningen i den totala världscupen just nu. På herrsidan var det bara en svensk som lyckades kvala, unge Elliot Baralo.

Vår Victor Sticko körde bra och vara bara 3 tiondelar från att kvala, men tyvärr räckte det inte den här gången i den tuffa konkurrensen.

Desto bättre gick det för Alexandra Edebo som gjorde comeback efter sin knäskada förra året. Det var hennes första världscuptävling i Val Thorens, och hon kvalade som 9: a. På fredagens tävling fick hon en bra start men missade landningen i ett av hoppen vilket tyvärr medförde att hon inte gick vidare från kvartsfinalen, och slutade 13 totalt.

På lördagen fick hon möta Fanny Smith, Marielle Thompson och Sanna Luedi i kvartsfinal, rejält tufft motstånd – kommentatorerna sa ”det är ju som en OS-final”. Hon startade åter bra men blev omkörd. När de närmade sig målhoppet låg Alexandra sist, men då körde Marielle Thompson och Sanna Luedi ihop i ett stort snömoln, vilket lämnade fri lejd för Fanny Smith och Alexandra, som därmed avancerade till semifinal. Efter en 3:e plats i semin efter Sandra Näslund och Fanny Smith var det dags för lilla finalen. Alexandra lyckades ta fram sin allra bästa åkning och ledde en bra bit ner i banan, men blev omkörd av Katrin Ofner. Hon slutade 2: a i lilla finalen vilket gav henne en fin 6:e-plats totalt.

Under helgen var det också skicrosstävlingar i Idre, FIS, med ett stort startfält på över 50 herrar, bl.a. Schweiz och Tysklands utvecklings/ungdomslag. Där ställde klubbens Emil Frost upp båda dagarna, och fick med sig en fin 10:e-plats i söndagens tävling. Vi hoppas få se Emil i Europacupen framöver!

Nästa helg är det dags för skicross igen, denna gång har världscuptouren åkt till Montafon i Österrike, där det är kval på torsdag, och bara en tävling denna gång, på lördagen.

Sändningstider:

11:00 SVT play, Eurosportplayer

17:00 SVT 1 sammandrag

 

Text: Marie-Therese Edebo
Foto: Klas Rockberg