Historisk helg i dubbel bemärkelse för IFK Mora!

I helgen stod IFK Mora värd för VÄRLDENS STÖRSTA SKICROSSTÄVLING med väl över 200 startande båda dagarna! Klubben tilldelades också Svenska Skicrossförbundets första klubb-stipendium!

Med en liten skara engagerade skicrossföräldrar och några ungdomar som hjälpte till mellan sina tävlingsåk lyckades klubben med bedriften att arrangera –förutom världens hittills största skicrosstävling-  sannolikt även en av klubbens största tävlingar under modern tid sett till antal deltagare. Vi fick också hjälp utifrån av några föräldrar/gymnasietränare.

Skicrossförbundets nyinstiftade Scandic-stipendium till klubbar delades ut till IFK Mora som första klubb någonsin! Motiveringen lyder:

IFK Mora är den klubb i Sverige som bidragit och bidrar mest till utveckling av skicross avseende både FIS och barn/ungdom.

Klubben är den enda klubben i landet som under flera år haft en egen skicrossbana, detta i en relativt liten anläggning, och där banan varje år byggs av eldsjälar i klubben som gör det ideellt och på sin fritid.

IFK Mora är den klubb i landet som arrangerat flest FIS-tävlingar de senaste åren, både Europacup och Svenska Cupen, både i hemmabacken och i en anläggning några timmar bort (Hamra)

Klubben har också en väl fungerande barn/ungdomsverksamhet med regelbundna skicrossträningar i hemmabacken och arrangemang av barn/ungdomstävlingar (ex. Hamra som brukar samla de största startfälten varje år).

IFK Mora är den klubb som i dagsläget har flest antal åkare i landslagsverksamhet och på internationellt hög nivå.

Eldsjälar i klubben är de som möjliggjort allt detta, genom ett stort engagemang och ett brinnande intresse för sporten.

IFK Mora har förtjänat att få det första stipendiet efter föredömligt arbete för skicross under en lång tid.

Bemärkelsen delades ut på plats av Skicrossförbundets Malin Eriksson.

 

Fokus på tävlingarna låg denna gång på barn/ungdom, men en liten FIS-tävling blev det också.

Klubbens åkare lyckades bra i tävlingarna! Bäst gick det för vår europacup-åkare Axel Frost som tog en hedrande 2:a-plats på lördagen efter kompisen Otto Hult. I damklassen var det tyvärr tunt med åkare, men Emma Frost blev 3:a på lördagen. I barn/ungdomsklasserna blev Herman Holmström 7:a i H10, Filip Åkärbjär tog sig till kvartsfinal, och både Albin Gummås och Sebastian Åkärbjär åkte tyvärr ut i 8-delsfinalerna. Moa Lorentzon och Irma Darth tog sig till båda till kvartsfinal.

På söndagen lyckades Axel åter mycket bra med en 2:a-plats, även denna gång efter Otto Hult som vann igen. Emil Frost körde snabbt och blev 3:a! Damklassen var liten även denna dag, men Emma Frost slog till med ytterligare en 3:e-plats. Moa Lorentsson i D12 körde riktigt bra och tog sig ända till lilla finalen där hon var näst snabbast och slutade på en fin 6:e-plats! I klassen H10 blev det en pallplats för Herman Holmström som slutade 3:a!

Lördagens prisutdelning blev en stor händelse då VÖN, Victor Öhling-Norberg, landade med helikopter direkt från tävlingar i Åre för att dels ta emot hyllningar från sin hemmaklubb Funäsdalen för sitt historiska VM-guld och dels dela ut priser i skicross-tävlingen. Flera barn och ungdomar passade på att få en autograf av skicrossvärldsmästaren, och att han var med som prisutdelare var mycket uppskattat.

Under söndagens prisutdelning var det klubbens egna landslagsåkare Axel Frost som var prisutdelare, något han skötte mycket bra och barnen såg mer än nöjda ut.

Landslagskompisarna Axel och Otto samt en av klubbens europacupåkare Emil Frost uppskattades mycket av barnen under helgen då de både pratade med barnen och delade med sig av sina erfarenheter, och skrev autografer. Även Edwin Hult, europacupåkare, hjälpte till. De äldre åkarna är stora förebilder för barnen och det är härligt att se hur de bjuder på sig själva, det var ju inte så längesedan de själva var små och hade landslagsåkarna som sina idoler.

Hamra bjöd på perfekt underlag och solsken nästan hela helgen, våra funktionärer som stod utomhus fick mycket sol i ansiktet. Jan Gummås har med sin insats som starter sannolikt en ny karriär utstakad, hans kommandon hördes nog ända till Norge! Tävlingsledare Anders Frost hade en väloljad organisation att jobba med, där alla vet vad de ska göra och är självgående. Susann Frost, Gun-Britt och Olav Cristoferson skrev stegar. Maria Brandström, Lena Frost, Gun-Britt, och Lotta Gummås delade ut nummerlappar. På start var det Susann, Maria, Jörgen Kjellman, och Mikaela Thorvall som såg till att rätt åkare hamnade i rätt västar och heat. Sektionsansvariga Micke Lorentsson, Johan Frost, Lena, Elisabeth och Krister Åkärbjär, och Joachim Brånander såg till att banan var klar och noterade eventuella felaktigheter från åkarna. Måldomarna Fredrik Edebo och Magnus Hult hade stenkoll på varje målgång, de missade inte en enda under hela helgen. Gun-Britt samlade in västar i mål och fick också hantera en del diskussioner efter några heat, inte så mycket från barnen/åkarna som några föräldrar. David Hansson var TD under FIS men var även på plats under resten av tävlingarna och hjälpte oss med mycket bl.a. regler. Olav var resultatansvarig i målhuset och såg till att alla hamnade i rätt heat. Lotta hjälpte Olav i målhuset och var också involverad i prisutdelningarna. Marie-Therese Edebo var speaker under tävlingarna och på prisutdelningarna och lite allt-i-allo däremellan, med viss simultankapacitet. Åkarna Axel, Emil och Emma hjälpte till med olika uppgifter när de själva inte tävlade.

Vi hade fått med oss fina priser till Hamra, av Alpingaraget, Vasaloppet, Greys mode, Tänndalens sportshop, Dalarnas försäkringsbolag, Skicrossförbundet, och Tenson. Stort tack till er alla!

Helgen blev intensiv och alla var rejält trötta på söndagskvällen. Som relativt nya medlemmar i IFK Mora påminns vi än en gång om vilket otroligt härligt, proffsigt och bra arrangörsteam skicrossgänget är! Alla bidrar, alla hugger i, alla hjälper till. Gemenskapen är fantastisk, middagarna och samlingarna på kvällarna är mycket trevliga!

Text: Marie-Therese Edebo

 Kön till start med glada barn. Foto: Malin Eriksson Foto: Malin Eriksson

Prispall herrar FIS Söndag: 1 Otto Hult 2 Axel Frost 3 Emil Frost 4 Tomas Bartalsky,SVK

Damer prispall söndag: 1 Lisa Andersson 2 Olivia Berglund 3 Emma Frost

Fotograf: Malin Eriksson

Marie-Therese Edebo, speaker, måldomare Fredrik Edebo. Foto: Malin Eriksson

Tidtagarchef Olav Cristoferson, banansvarig Johan Frost, sekretariat och mångsysslare Gun-Britt Cristoferson. Foto: Malin Eriksson

Maria Brandström sköter stegar på start. Foto: Malin Eriksson.