IFK Mora arrangerar återigen världens största skicrosstävlingar!

I samband med första maj-trofén i Hamra arrangerade IFK Mora skicrosstävlingar i två dagar. I år var vi ett funktionärsgäng på 18 personer som råddade hela tävlingen med startpersonal, banpersonal, hasare, och sekretariat. Vi fick hjälp av några glada själar från Bollnäs alpina. Dessutom var Micke Forslund med (i egenskap av representant från SSF).  Klubbens egna landslagsåkare Victor Sticko och Alexandra Edebo tillsammans med övriga åkare från skicrosslandslaget (Sandra Näslund, David Mobärg och Erik Mobärg) spred stjärnglans över tävlingen.

I år var det något färre anmälda än förra året, 222 åkare per dag. Vi genomförde drygt 130 heat per dag, och synkade tidsmässigt med parallellen i backen bredvid. Tävlingarna genomfördes i strålande sol, och även till viss del rinnande vatten i banan pga. värmen, vilket var en utmaning i sig.

Klubben hade 3 åkare i ungdomsklasserna. I U14 tävlade Moa Lorentzon, som tog sig till kvartsfinal båda dagarna, där hon tyvärr blev utslagen i tuffa heat. I U16 tävlade Clara Lovén som tog sig till semifinal båda dagarna. Även Albin Gummås tävlade i U16, men slogs ut i 8-delsfinal båda dagarna. Alla tre ungdomarna deltog också i parallelltävlingen.

I FIS-klassen gjorde Alexandra Edebo tävlingsdebut efter skadan i världscupen före jul. Hon fick klartecken bara några veckor före tävlingen att åka skidor igen. Det gick bra för Alexandra som slutade 2: a båda dagarna efter rutinerade stjärnan Sandra Näslund. Kul att se att hon är tillbaka i så god form. Alexandra var också med i ett av klubbens lag på lagparallellen.

Klubben fick mycket beröm från föräldrarna för väl genomförda tävlingar, och även de tävlande barnen/ungdomarna verkade ha riktigt roligt i banan. Kul att se hur de unga åkarna satsar fullt i banan, till och med landslagsåkarna var imponerade över hur de yngsta körde!

Våra sponsorer Tänndalens Sportshop, Vasaloppet, Alpingaraget, Skidförbundet, Siljan Chark, och Cubic försåg oss med fina priser som vi delade ut, mycket uppskattat. Prisutdelare var skicross stora stjärnor Victor Öhling-Norberg och Sandra Näslund, något som både barnen och föräldrarna uppskattade.

Representanter från Svenska skidförbundet fanns på plats – Tommy Eliasson Winter och John Lindh – och på lördagen gjordes en officiell avtackning av Victor Öhling Norberg som förra veckan meddelade att han avslutar sin skicrosskarriär, kantad av VM-guld, oräkneligt antal pallplatser i världscupen samt totalvinst i världscupen.

Även om vi i år inte slog vårt världsrekord från förra året så kan vi ändå kappa oss på axeln och vara stolta över att vi fortfarande arrangerat världens största skicrosstävlingar! Dessutom hade vi i funktionärsgänget som vanligt mycket trevligt tillsammans, trots långa arbetsdagar och mycket förberedelser även på kvällarna. Det är en synkad grupp där alla gör det som behövs och allt bara fungerar klockrent!
Text: Marie-Therese Edebo
Omslagsfoto: Ulf Åkerlind

BARNEN

IFK Mora Alpinas aktiva tillsammans med Sandra Näslund. 


Foto: Ulf Åkerlind

Foto: Ulf Åkerlind

Foto: Ulf Åkerlind

ELITEN:

Alexandra Edebo skjutsar Victor Sticko

Erik Mobärg och Sandra Näslund

Alexandra Edebo

Victor Sticko och David Mobärg

Prispallen FIS damer Lördag.
1. Sandra Näslund 2. Alexandra Edebo 3. Ester Haga

Victor Öhling Norberg

David Mobärg, Sandra Näslund, John Lindh och Alexandra Edebo

PARRA, LAGTÄVLING:

FUNKTIONÄRERNA:

Polo Bengtsson, Olav Cristoferson, Mats Forslund, Victor Sticko, Tommy Eliasson Winter, John Lindh, Michael Forslund, Marie-Therese Edebo
Lotta Åseby-Gummås, Olav Cristoferson

Maria Brandström

Starter Jan Gummås

Olav Cristoferson, Marie-Therese Edebo, Fredrik Edebo, Gun-Britt Cristoferson

Elise Gummås

Fredrik, Alexandra och Marie-Therese Edebo

Anders Frost

Susanne och Anders Frost, Jan Gummås

Victor Sticko, Alexandra Edebo i startgrinden och visar barnen hur man gör.

Victor Sticko