IFK Mora värd för FIS Scandic Svenska Cupen Skicross och vinster/pallplatser för klubbens åkare!

 

 

I en välbyggd och relativt lång bana (åktid över minuten) fick åkarna flera utmaningar och tighta svängar. Startfältet var tufft med både ryssar, norrmän och delar av vårt svenska landslag på plats – David Mobärg, Victor Sticko och Alexandra Edebo. Klubben hade hela 5 åkare på plats – förutom landslagsåkarna Alexandra och Victor även Emma och Emil Frost samt Jakob Hård Af Segerstad.

Under fredagens träning gick det inte att ta miste på den åkglädje som bjöds på i banan, flera kom ned med stora leenden på läpparna och det hördes många glada skratt när de körde träningsheat mot varandra. Uppenbart är att skicross är både roligt och utmanande!

Lördagens tidskval vanns på herrsidan av klubbens Victor Sticko med en marginal på 68 hundradelar till tvåan David Mobärg från Edsåsdalen. Ytterligare en IFK Mora-åkare, Emil Frost, visade framfötterna rejält med tredje tid i kvalet, bara 7 hundradelar bakom David Mobärg vilket var mycket bra av Emil som tränar på egen hand. På damsidan var klubbens Alexandra Edebo snabbast, med stor – nästan en sekunds-  marginal till tvåan ryska Mariia Dobrova.

När det var dags för finaler visade sig Gopshusbacken från sina allra bästa sida med strålande solsken!

I herrarnas semifinal blev det väldigt trångt i en sväng med några inbromsningar som följd, och där tappade Victor fart och lyckades tyvärr inte kvala till finalen. Den stora finalen blev istället en uppgörelse mellan David Mobärg, klubbens Emil Frost, norrmannen Henrik Lunde och ryssen Kirill Merenkov. David Mobärg vann tävlingen före ryssen Kirill Merenkov. Emil kom på en mycket fin tredjeplats efter övertygande åkning! Victor blev klubbens näst bäste åkare med en 5:e-plats. Även Jakob Hård Af Segerstad åkte bra och slutade 12: a.

Damernas final blev en svensk-rysk uppgörelse, och klubbens Alexandra Edebo var snabbast ner och vann tävlingen! Tvåa blev ryska Mariia Dobrova, trea Ekaterina Artiuk och fyra Vilda Ahlstrand från Åre SLK.  Emma Frost fick köra ”lilla” finalen och slutade 7: a.

På söndagen var vädret inte lika strålande, istället föll lätt snö hela dagen. Tidskvalet blev tight på herrsidan med endast 3 hundradelar mellan 1:an David Mobärg, tvåan Victor och trean Kirill Merenkov. Emil körde bra även idag och blev 5: a i kvalet. Alexandra var även denna dag snabbast i kvalet före de båda ryskorna.

Finalerna blev spännande och damernas final slutade åter med Alexandra Edebo som segrarinna med god marginal före ryska Mariia Dobrova. Trea blev Ekaterina Artiuk och Vilda Ahlstrand slutade även idag 4: a. Emma fick köra lilla finalen igen och slutade 7: a.

På herrsidan gjordes den stora finalen upp mellan David Mobärg, klubbens Victor, Henrik Lunde och Kirill Merenkov. Efter tight körning mellan David och Victor var det åter David som var först över mållinjen och blev vinnare igen. Victor blev 2: a. Norske Henrik Lunde blev 3: a och ryssen Kirill Merenkov 4: a. Emil hamnade i lilla finalen och kom ner sist efter att ha satsat stenhårt i banan – så hårt att det slutade med att han hamnade i nätet en bit upp i banan, och efter att ha trasslat sig ur gled han ner i mål och kom därmed sist i lilla finalen.

Alexandra fortsätter sin segersvit och har nu vunnit 7 av de 9 tävlingar hon kört efter världscupen i Idre (Europacup och FIS), och övriga två var hon på pallen som 2: a och 3: a.

Klubben har rykte om sig att vara bra på att arrangera tävlingar, återigen visade klubben prov på proffsighet med en relativt liten men otroligt väloljad organisation. Under ledning av tävlingsledare Johan Frost, Olav Cristofersons lugn i målhuset som tidtagare och trygge Mats Forslund som TD upplevs det aldrig som stressigt trots att det är fullt ös hela tiden. Alla funktionärer bidrar med kunskap, lugn och erfarenhet, samtidigt som gänget har kul tillsammans. Två duktiga unga föråkare fanns också på plats, Moa Lorentzon och Albin Gummås. Klubben fick ta emot en hel del lovord från åkare och ledare under helgen, kul!

Nu fortsätter Europacupen för några av klubbens åkare, närmast på tur är Grasgehren i Tyskland. Alexandra Edebo har redan ordnat resa ner, och i skrivande stund är det inte klart vilka eventuella övriga åkare från klubben som åker ner. När det gäller Europacup får åkarna köra på egen hand -det är bara när de tas ut till världscup som de får backning från förbundet- så det innebär en hel del ”råddande” att få till det med resa, boende, mm. Vi håller tummarna för att det löser sig så vi får se fler klubbåkare i Europacupen framöver.

David Mobärg och Emil Frost i stora finalen lördag.Foto Kevin T McHugh

 Alexandra. Foto: Marie-Therese Edebo Emil. Foto: Marie-Therese Edebo Emma. Foto:Marie-Therese Edebo Victor, Alexandra, Emma och Emil.
Foto: Marie-Therese Edebo

 Jakob. Foto: Marie-Therese EdeboVictor. Foto: Marie-Therese Edebo

Alexandra 1:a placering lördag. Foto: Gabriella Edebo

Alexandra 1:a placering söndag.
Foto: Gabriella Edebo

Emil 3:dje placering lördag. Foto: Gabriella Edebo

Victor 2:a placering söndag. Foto: Gabriella Edebo