Skicrosstävlingar med stjärnglans i Gopshusbacken!

I helgen stod IFK Mora Alpina värd för FIS-tävlingar och U16. Ett gäng engagerade funktionärer jobbade glatt under ledning av tävlingsledare Johan Frost och erfarne Mats Forslund som FIS-TD. Lena Frost och Lotta Gummås ansvarade för nummerlappar och stegar, Olav Cristoferson skötte tidtagning. På start hördes starter Jan Gummås stämma över hela Dalarna, ingen kunde missförstå hans startkommandon! Lennart Sticko och Fredrik Edebo var i vanlig ordning måldomare, och Lennart stod för helgens high-tech med sin utomordentligt funktionella egentillverkade måltavla. Det var fler funktionärer på plats, både i banan, kafeterian och liften, samt läkare Johan Wikström.

Fredagen började med öppen träning för de åkare som hade möjlighet, tävlingarna gick av stapeln både lördag och söndag.

Vädret och underlaget var utmanande till en början med ymnigt snöfall dagarna innan, samt snöfall och långsam snö på fredagen. Natten till lördag frös det på med nedåt 15–20 minusgrader vilket gjorde att banan blev hård och snabb, något som överraskade åkarna på lördagens träning då det hördes flera förvånade tjut och rop i banan när hastigheterna blev betydligt högre än dagen innan.

Solen sken över backen nästan hela dagen både lördag och söndag, på söndag gick den i moln precis efter prisutdelningen.

Några av landslagsåkarna var på plats, i damklassen deltog meriterade Sandra Näslund och visade tjejerna hur fort man kan åka skicross, och i herrklassen deltog Viktor Andersson samt norrmannen Henrik Lunde och gav killarna en rejäl utmaning.

Klubbens egna landslagsstjärnor Victor Sticko och Alexandra Edebo kunde dessvärre inte vara med och tävla då de fortfarande rehabar efter tidigare skador, men de är båda rejält laddade inför nästa säsong.

I ungdomsklassen hade vi en Moraåkare med, Clara Lovén. Clara vann damklassen båda dagarna. Eftersom de bara var två tjejer så fick de köra heat tillsammans med killarna för att få lite roligare och mer utmanande åkning. Kul att se att Clara med relativt liten erfarenhet av skicross var med och tävlade i FIS-banan som inte var lättkörd, mycket bra jobbat!

I FIS-klassen ställde klubben upp med två åkare, syskonen Emma och Emil Frost.
Emma körde bra och slutade 7: a båda dagarna.
Emil skrällde till med två pallplatser! En 3:e plats på lördagen och en 2: a plats på söndagen, riktigt bra kört! Kul att se att Emil inte ligger så långt efter landslagskillarna, och med dessa fina resultat höjer Emil sin ranking rejält vilket lovar gott inför nästa säsong!

Sammanfattningsvis en mycket bra helg för IFK Mora resultatmässigt, och återigen visar klubben att vi är rätt duktiga på att arrangera tävlingar!
Text: Marie-Therese Edebo

 

1:a plac Viktor Andersson                              1:a plac Viktor Andersson
2:a plac Emil Frost                                          2:a plac Ponthus Christensson
3:dje plac Ponthus Christensson                    3:dje plac Emil Frost
Foto: Mathias Persson                                    Foto: Mathias Persson

Emil Frost

Foto: Mathias Persson

1:a plac Clara Lovén
Foto: Mathias Persson

Clara Lovén in action.
Foto: Mathias Persson

David Mobärg, Sandra Näslund,
Henrik Lunde (NOR), Erik Mobärg
Foto: Marie-Therese Edebo

Viktor Sticko rehabar vid           Pappa Lennart Sticko med
hamburgeriet.                            hemgjord måltavla.
Foto: Marie-Therese Edebo       Foto: Marie-Therese Edebo

Syskonen Emma och Emil Frost              Pappan Johan Frost, tävlingsledare
Foto: Marie-Therese Edebo                     Foto: Mathias Persson

Härliga funktionärer
Fredrik och Marie-Therese Edebo
Foto: Marie-Therese Edebo