Succé för Sverige och Alexandra Edebo på Idres världscuptävlingar i Skicross

För femte året i rad var Idre värd för dubbla tävlingar världscupen i Skicross.

Banan var – som vanligt – riktigt lång, tuff, och krävande, med stora flyg och inofficiellt rekord på antal features – hela 59 stycken. Det var rejält trötta åkare som korsade mållinjen under dagarna, speciellt de som tog sig ända till lilla och stora finalerna.

Idres tuffa bana har blivit lite av åkarnas favorit, och våra svenska åkare trivdes riktigt bra, med flera fina resultat under helgen.

IFK Mora hade två landslagsåkare på start, Victor Sticko och Alexandra Edebo. Victor gjorde personbästa i världscupen just i Idre med en 12:e-plats 2017, och även Alexandra har visat framfötterna i banan tidigare. Emil Frost var föråkare, och det var ingen lätt uppgift i den långa och svåra banan, han var ganska trött efter två föråk på fredagen.

Första träningsdagen fick ställas in pga. hårda vindar, istället la man 3 träningsåk på torsdagen och flyttade torsdagens kval till fredagen, så det blev dubbla kval den dagen.

Det första kvalet var till söndagens tävling, och här lyckades Alexandra bäst med en 7:e plats. Tyvärr hamnade Victor utanför att kvala.

I det andra kvalet – till lördagens race – lyckades Victor kvala in som 28:a! Alexandra hittade en växel till och satte ett riktigt bra kvalåk och blev 5:a, bara 0,76 efter Sandra Näslunds ledartid.

På lördagen var det dags för den första finaldagen, och båda Moraåkarna var rejält laddade.

Herrarna började med 8-delsfinaler, och i den tredje var det dags för Victor. Han fick möta Christoph Wahrstötter, AUS, Bastien Midol, FRA, och kompisen Henrik Lunde, NOR. Motståndet var tufft, och tyvärr fick Victor se sig besegrad och gick inte vidare till kvartsfinal. Det är tufft att köra heat i världscupen, och Victor satsade fullt men den här gången räckte det inte.

Alexandra mötte Brittany Phelan, CAN, Katrin Ofner, AUS och Talina Gantenbein, SUI, i sin kvartsfinal, och där blev hon 2:a efter Phelan. I semifinalen blev motståndet ännu tuffare med både Sandra Näslund och Brittany Phelan samt Daniela Maier, GER. Alexandra körde bra med mot Sandra var det för tufft och Phelan gjorde en omkörning på slutet och det blev lilla finalen för Alexandra. I lilla finalen gjorde Alexandra en miss i starten och hamnade långt efter redan från start. Frustrerad över sin miss fick hon någon slags raketbränsle och gjorde omkörning efter omkörning, och slutade med att vinna lilla finalen efter att ha legat sist! Enligt flera på plats var det hennes bästa åk någonsin, och det gav resultatet en 5:e plats.

På söndagen följde Alexandra upp med ytterligare en liten final, här var hon en fingerlängd från att ta sig till stora finalen men OS-medaljören Marielle Thompson var snabbare. Även denna dag vann Alexandra lilla finalen, och det var en trött men glad Alexandra som konstaterade att visst hade hon velat komma till stora finalen, men hon var nöjd med sin åkning och kände att hon gjort ett bra race ändå.

Sandra Näslund fick vinna på hemmaplan på söndagen, och blev 2:a på lördagen.

Sverige hade 4 killar med till finaler både lördag och söndag, riktigt kul, och flera topp 10-resultat blev det på herrsidan. Kul att Sverige visar framfötterna på hemmaplan inför tillrest publik, familj och sponsorer!

Nu har landslaget och våra Mora-åkare rest vidare till Megeve i Frankrike, där det är kval på fredag och finaler på lördag. Håll tummarna för båda två!

SVT sänder lördag ½ på SVT1 kl. 12.:45 samt SVT play.

Alex i semifinal söndag med Marielle Thompson och Brittany Phelan, foto Nisse Schmidt

Alexandra gratulerar Sandra Näslund till segern. Foto: FIS

 

 Tuff bana i Idre . Foto: Idre Fjäll

Victor Sticko. Foto: Marie-Therese EdeboEmil Frost som föråkare. Foto: Marie-Therese Edebo

En väldigt glad Alexandra Edebo. Foto: Idre Fjäll

Landslaget. Foto: Idre Fjäll