Uppdatering skicross under säsongen

Våra landslagsåkare

Victor Sticko rehabar fortfarande för fullt efter sin korsbandsskada som han ådrog sig på landslagsläger i alperna i höstas. 3 månader har gått sedan operationen, och han går nu utan kryckor. Victor satsar på att göra comeback till nästa säsong starkare än någonsin!


Victor och pappa Lennart i Idre.

Alexandra Edebo fick en lite tuff start på säsongen med en hälseneinflammation som höll henne borta från all skidåkning någon månad i höstas. Hon startade sedan tävlingssäsongen i Arosa på världscup-premiären, där hon var på väg mot sitt bästa resultat i världscupen någonsin med riktigt stark åkning, och hade tagit sig ända till semifinal. Tyvärr blev det en hård krasch och några rejäla blåmärken i semifnalen. Trots detta blev det en karriärsbästa 8:e-plats i världscupen, men det kanske hade kunnat sluta med en ännu bättre placering. Veckan efter ställde hon sig i startgrinden igen på världscupen i Innichen, i en riktigt tuff, balkad bana. Även här gjorde hon mycket bra ifrån sig där hon kvalade in topp 16 till båda tävlingarnas finalomgångar tillsammans med Sandra Näslund. På träningsåken visade Alexandra åter god form och var snabbast ner i sitt träningsheat. Tyvärr tog det stopp i kvartsfinalen då hon blev trängd mellan en annan åkare och käppen, med en grensling och knäskada till följd. Från början trodde man inte att skadan var så allvarlig och Alexandra såg fram emot att vara redo på start i Idre, och sedan givetvis det stora målet med säsongen, VM i Utah, USA. Dagarna innan Idre fick hon tyvärr beskedet av läkarna att skadan var värre än man först befarat, och att läktiden kan vara upp till 3 månader, vilket innebär att både Idre, Kanada och VM är uteslutet. Alexandra rehabtränar nu för fullt.
 
Alexandra på start i Innichen.                      Alexandra i kvartsfinal i Innichen
Foto: Bildbyrån                                            Foto: Harald Wisthaler

Europacup/Svenska tävlingar

Emil Frost har tränat med landslaget en del under hösten. Han startade tävlingssäsongen med två fina vinster i FIS Svenska Cupen i Kåbdalis. Emil fick förra helgen vara föråkare i den tuffa världscupbanan i Idre och han fick ett stort antal åk i banan, sannolikt fler än de som tävlade. Emil åkte riktigt bra, och direkt efter föråken och Idre reste han ner till Alperna tillsammans med en annan svensk, Elliot Baralo, för att tävla Europacup i Lenk och St. Francois Longchamps. I Lenk kvalade han till finalomgångarna första dagen och slutade 27:a, och andra dagen hamnade han på en snöplig 33-plats precis utanför att kvala. Nu är killarna på väg mot Frankrike och nästa Europacup i St. Francois Longchamps 31/1-1/2. Vi håller tummarna för klubbens åkare Emil!


Emil föråkare i Idre.

Världscupen i Idre blev återigen en stor succé. Hela det svenska landslaget var på plats, så även våra Moraåkare Alexandra och Victor som spred stjärnglans och skrev autografer i målområdet. Emil var som nämnts föråkare, och ett stort gäng från klubben var med i den ansenliga funktionärsstaben på olika positioner. Många av oss har varit med i flera år och arrangören Idre uppskattar hjälpen från skicrosskunniga och intresserade personer. Mats Forslund, Olav och Gun-Britt Cristoferson, familjen Gummås, Marie-Therese och Fredrik Edebo var på plats. Dessutom var Micke Forslund med i en ny roll som hjälptränare för landslaget. Vädret bjöd på ”myggfritt” med temperaturer nedåt minus 20 och dessutom kraftiga vindar på start. Trots det höll Moragänget humöret uppe och hann även med att avnjuta en delikat middag tillsammans tillagad av Gummås.

Nästa vecka är det dags för SM i skicross, i år i ett lite annorlunda format, som en nationell tävling och inte en FIS. Skidförbundet vill med detta öppna upp för fler att tävla, och man har slagit ihop skicross med den alpina parallellslalomen där man kommer att utse en totalvinnare på dam och herrsidan. Tyvärr är landslaget inte på plats då det krockar med VM, inte heller Emil kommer att köra SM då han är på Europacupturne. Men det öppnar möjligheter för andra att ta SM-titlar, och i dag är både klubbens Emma Frost och Axel Frost anmälda. Vi hoppas att fler ska anmäla sig till skicrosstävlingen, idag är det bara några få tjejer och knappt 20 killar anmälda men det är ju några dagar kvar. Skidförbundet utlovar en månads tillgång till en Audi i sommar till den tjej resp. kille som tar hem totalvinsten av både skicross och parallell!

Text: Marie-Therese Edebo
Omslagfoto: Harald Wisthaler