Världscupen i Skicross

Världscupen i skicross fortsatte med Montafon, Österrike, förra helgen.
För våra Mora-åkare blev det blandade resultat, Victor Sticko var åter nära att kvala med 4 tiondelar från sista kvalplats. På herrsidan var det rejält spännande och flera ”tunga” topprankade namn som Chapuis, Traxler, J Midol hamnade långt ner i resultatlistan och hade missat att kvala om det bara varit på tid- men enligt en speciell regel i Cross Alps Tour så får de 8/4 bäst rankade herrarna/damerna automatiskt ett wildcard och blir automatiskt kvalade oavsett tid. 

Alexandra Edebo gjorde ett riktigt bra kvalresultat, 4:a. Hon körde sig sedan ända till stora finalen, hennes första i världscupen. Där fick hon möta de tre högst rankade damerna – Marielle Thompson, Sandra Näslund och Fanny Smith. Efter en rafflande start där de var jämna fastnade Alexandra lite med skidan i lössnö och tappade fart. Tyvärr gick det inte att ta igen förlorad tid i den relativt korta banan, så det blev en 4:e-plats, ännu en gång personbästa i världscupen!

Sandra Näslund tog ytterligare en pallplats som 2:a.

Några dagar senare var det dags för kvällstävling i Arosa, Schweiz. En mycket spektakulär tävling med stor publik, feststämning, bengaliska eldar och action. Hä bestod kvalet av 16- resp. 8-delsfinaler istället för tidskval.

Herrarna var först ut, och Victor fick möta Schweiz och Österrike i sin 16-del. Victor var nära även denna gång men tyvärr räckte inte en 3:e plats i heatet för att gå vidare.

Alexandra körde riktigt bra, och vann både 8-del och kvartsfinal överlägset. I semin mötte hon bl.a. Sandra Näslund, och de båda svenskorna sopade hem semin med Sandra tätt följd av Alexandra.

För andra gången i karriären blev det en stor final för Alexandra, med exakt samma uppställning som i Montafon dvs Sandra, Marielle och Fanny. Efter lite närkontakt med Fanny Smith tappade Alexandra fart och blev än en gång 4:a, riktigt bra men Alexandra ville gärna upp på pallen. 

Sandra slutade åter 2:a, och glädjande för svensk del var också Viktor Anderssons 2:a-plats!

Idag har det varit tidskval på nästa stopp på touren (minst sagt intensivt) där Victor Sticko tyvärr inte kvalade, enda svensk på herrsidan som lyckades kvala i den långa, tuffa och uppkörda banan var Viktor Andersson med en 13:e-plats.

Alexandra Edebo kvalade som 6:a, och är därmed klar för morgondagens tävlingar.

Sandra Näslund kvalade som 2:a.

På söndag avgörs Cross Alps Tour med final, och då är de 32/16 högst rankade herrarna/damerna kvalade, vilket innebär att Alexandra är klar tillsammans med Sandra Näslund och Viktor Andersson.

Sändningstider:

Lördag SVTplay direkt 13:30; eftersändning SVT1 16:00

Söndag SVTplay direkt 13:25; eftersändning SVT1 15:15

 

 

Text: Marie-Therese Edebo