Världsrekord-igen!

Förra året slog klubbens skicrosstävling i Hamra världsrekord i antal deltagare med över 200 startande, och i år slog vi vårt eget rekord med över 250 startande! Förutom ett nytt världsrekord fick klubben mycket beröm från både åkare, föräldrar och ledare för ett mycket proffsigt arrangemang.

Klubben ställde upp med ett relativt litet antal funktionärer, i princip bara skicross-föräldrar, även sådana som inte hade egna barn/ungdomar på plats. Trots det så lyckades vi få till en mycket bra tävlingsorganisation, där alla är samspelta, självgående och vet vad som behöver göras, och där alla rycker in och hjälper varandra. Vi fick också hjälp av några andra klubbar, som ställde upp med funktionärer, ett stort tack till er föräldrar från Bollnäs, Lofsdalen, Idre och Kramfors som hjälpte oss, ovärderligt! Ett extra tack också till bröderna Edwin och Otto Hult som hjälpte oss på start och i mål, er kunskap och erfarenhet av sporten var mycket värdefull.

Det blev långa dagar för att få till alla heat (136 heat per dag) och vår tävling skulle också synkas med Majtrofén, de flesta ville köra båda tävlingarna. Funktionärsteamet var på plats från 07 på morgonen till 20 på kvällen med både uppgifter i banan och administrativt arbete, nummerlappar, sortering av priser, lagledarmöten mm.

Banan var utmanande för de yngre åkarna, utan att vara för svår. Vädret var något oberäkneligt, med minusgrader vissa nätter och stenhårt på morgonen, ibland plusgrader hela dygnet med en gassande sol som snabbt smälte undan snö och gjorde banan gropig. Trots det så kunde vi genomföra både träningsläger och två tävlingsdagar med minst 700 åk i banan per dag (träning och heat). Det gick åt en hel del salt och mankraft med skottning, hasning och shapening, men det gick!

Dagarna innan tävlingarna erbjöd Johan Öhagen med Pinnens racing träningsläger, med klubben egen f.d. världscupåkare Micke Forslund som tränare, med hjälp av några funktionärer från klubben.

IFK Mora hade 4 åkare på plats, Moa Lorentzon, Clara Lovén, Albin Gummås och Emil Frost.

Riktigt roligt att vi lyckades ta 2 pallplatser! Albin blev 3:a på måndagens tävling, en prestation för den unge killen som inte hunnit träna så mycket skicross i år, i tuff konkurrens med flera väldigt snabba killar. Albin tog stora kliv i sin utveckling under helgen! Emil vann måndagens tävling i FIS-klassen, och krönte därmed en mycket fin säsong. Moa och Clara körde båda bra och tog sig till kvartsfinal båda dagarna.

Vi siktar nu vidare mot nästa år, och hoppas kunna utveckla vår tävling ännu mer. Intresset är stort, och det var riktigt kul att se alla barn och ungdomar tävla. Många håller en väldigt hög nivå. Med den här tävlingen tillsammans med övriga SNG-event under året bygger vi skicross i Sverige för framtiden. Gissar att flera åkare om något/några år kommer att söka sig till något av våra skicross-gymnasier. Extra roligt att vi tävlar på samma arena och samtidigt som en av landets största alpintävlingar, Maj-trofén, och att vi samarbetar grenöverskridande.

Ett stort TACK till alla inblandade – IFK Mora funktionärsgäng på plats, alla klubbar som hjälpte oss, Pinnens Racing, Micke Forslund, Edwin och Otto Hult, och Nike Bent med sitt team i Hamra!

Ett extra tack också till bröderna Edwin och Otto Hult som hjälpte oss på start och i mål, er kunskap och erfarenhet av sporten var mycket värdefull. Klubbens SNG-ambassadör Joel Sticko var också med och jobbade!

Vid tangentbordet
Marie-Therese Edebo
Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Foto: Marie-Therese Edebo Albin Gummås 3:dje placering

Foto: Marie-Therese EdeboFoto: Marie-Therese Edebo